A Honvéd téren emlékeztek meg a Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából

• Kezdőlap
  • Események

2017.08.23.

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány 2017. augusztus 22-én 18:00 órai kezdettel, a Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából ünnepséget rendezett a Honvéd téren álló Gulág-emlékműnél, ahol köszöntöt mondott Nagyné Pintér Jolán, a Gulagokban Elpusztultak Megörökítésére Alapítvány elnöke. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja beszédében rámutatott: "A kommunizmushoz kötődő közép-európai tapasztalatot még ma sem fogadják el. A kontinens nyugati felén elsősorban a fasizmust ismerték meg, máig alig-alig hajlandóak meghallgatni a kommunizmussal kapcsolatos közép-európai tapasztalatot. Az egykor kommunista uralom alatt élő népeket fél évszázados totalitárius tapasztalatuk segíti abban, hogy elfogadják a realitást. Az egyezményben Közép-Európa népeivel és országaival úgy kufárkodtak, mintha marhavásáron lettek volna: két gengszterbanda fogott össze régi ellenségük, a régi európai civilizáció ellen. Az 1939. augusztus 23-án aláírt Sztálin-Hitler paktummal a két totalitárius diktatúra elsősorban Közép-Európára fente a fogát, és itt mutatták meg, hogy milyen rémtettekre képesek. A két diktatúra között sosem szünetelt a diplomáciai és a gazdasági kapcsolat, ihletet merítettek egymásból. A nagy ukrajnai éhínség a népirtásra volt példa, a hosszú kések éjszakája pedig a párton belüli ellenzékkel való leszámolásra."